BOKA PÅ TELEFON
0418-22 000

BUKPLASTIK

En bukplastik är ett ingrepp som ger såväl kosmetiska som funktionella fördelar. Här kan du läsa lite mer om vad en operation innebär och hur du går vidare med dina tankar.

BUKPLASTIK
citadellkliniken-img

Varför bukplastik?

Huden har en fantastisk förmåga att anpassa sig efter kroppen men ju äldre vi blir desto sämre blir dess förmåga att dra ihop sig. Kanske har du varit gravid eller lyckats gå ner mycket i vikt och fått ett överskott av hud på magen. Kanske är den så slapp att du drar dig för att visa dig i bikini, i tighta tröjor eller naken. Kanske har du fått eksem eller andra hudproblem i de veck som uppstått.

Som en följd av graviditet och övervikt glider även de raka bukmusklerna - de på magens framsida - isär och återtar inte sin ursprungliga plats. Följden blir att midjan försvinner och magen buktar framåt. När bukmuskulaturen förslappas ökar även utrymmet kring tarmarna, detta kan i sin tur försämra tarmfunktionen och ge problem med förstoppning och liknande. Även kroppshållningen kan försämras och detta kan ge upphov till ryggbesvär.

Vid en bukplastik stramas huden åt, slätas ut och överskottet tas bort. Naveln görs snyggare och bukväggen förstärks. Din midja kommer fram och blir mer markerad och magen blir plattare. Ofta försvinner även ryggbesvären och tarmfunktionen blir bättre efter en bukplastik.

Har du missprydande eller besvärande ärr i bukområdet som följd av tidigare operationer kan även detta avhjälpas med en bukplastik.

Innan ingreppet tar vi en konsultation med alla våra patienter. Du kan välja mellan att genomgå din konsultation vid kliniken i Landskrona eller vår mottagning i Malmö.

Vem kan göra en bukplastik

Generellt sett kan vi säga att om du känner igen dig i något av ovanstående så är en bukplastik många gånger rätt lösning. Under konsultationen går du och din kirurg igenom dina förväntningar för att se om ingreppet kan hjälpa dig eller om det finns bättre alternativ.

Men om du har för avsikt att gå ned mycket i vikt, planerar en snar graviditet eller är rökare bör du vänta tills du nått din vikt, fött ditt barn eller slutat röka.

 

Vad innebär en bukplastik?

På Citadellkliniken strävar vi alltid efter ett resultat som är tilltalande ur ett estetiskt perspektiv. Snittet läggs från ena höftbenet till det andra – så långt ned som möjligt för att det ska döljas av alla tros- och bikinimodeller.

Huden lossas och den raka bukmuskulaturen sys ihop på insidan, uppifrån bröstbenet ner till blygdbenet. Huden sträcks sedan nedåt och sys fast i sitt nya läge. Om du har ett stort hudöverskott flyttas även naveln uppåt och det enda som är synligt efteråt är ett litet diskret ärr.

Ibland läggs en tunn dränageslang in innan operationen avslutas, denna tas givetvis bort innan hemgång. Operationen tar cirka två timmar.

Se film om bukplastik

Hur går en bukplastik till?

Om du funderar på en bukplastik är det alltid bäst att boka tid för en konsultation först. På konsultationen i Landskrona eller i Malmö träffar du den plastikkirurg som senare kommer att operera dig. Det görs en noggrann undersökning, dels allmän, men också riktad mot hudkvaliteten på magen och bukmusklernas läge. Vi tar reda på dina förväntningar och ser till att de stämmer med de förutsättningar du har.

Du får reda på hur en bukplastik går till och vilka möjligheter till kosmetisk och funktionell förbättring en bukplastik kan förväntas ge dig.

Om allt är bra vid undersökningen och du känner dig nöjd träffar du en sjuksköterska efter detta som kan svara på fler frågor, men också ta fram lämpliga tider för din operation.

Operationen

Du som väljer att göra en bukplastik hos oss på Citadellkliniken checkar in på Strandpaviljongen på din operationsdag. Du får ett rum, tar en dusch och lite lugnande medicin. Efter detta träffar du din plastikkirurg som fotograferar operationsområdet och ritar på dig. Därefter går du till operationssalen och möter narkospersonalen som söver dig.

citadellkliniken-img

Tiden efter din bukplastik

Efter operationen vaknar du i din säng, liggande med höjd huvudände och en kudde under knäna för att avlasta operationsområdet. Du stannar kvar på kliniken en natt för maximal komfort och säkerhet.

Innan du åker hem träffar du åter din kirurg, får tips och råd om det som är viktigt för din läkning. Du får även med dig sjukskrivningsintyg, återbesökstid och smärtlindring, tabletter som ofta inte behövs.

Innan du lämnar kliniken provar vi ut en kraftig gördel med kardborreknäppning. Den ska du ha på dig dag och natt i fyra till sex veckor. Under den här tiden ska du undvika häftiga rörelser och tunga lyft samt att sträcka på ryggen helt.

Två veckor senare är det dags för ditt första återbesök. Då kontrollerar vi att allt läker som det ska och tar bort eventuella stygn. Du har möjlighet att genomföra ditt återbesök vid vår mottagning i centrala Malmö.

Sista återbesöket sker efter tre månader för att kontrollera resultatet. Vi tar efterbilder och jämför fotografierna med de foton som vi tog före bukplastikoperationen, detta brukar vara en trevlig upplevelse.

Risker och komplikationer:

• Infektion och dålig läkning: Det här är problem som oftast drabbar rökare och kan ge fula ärr. Vi informerar noggrant om riskerna med rökning. Hos oss ska du vara rökfri två veckor före och två veckor efter din operation.

• Vätskeansamling: Om du rör dig för mycket eller om gördeln inte sitter på rätt sätt, kan vätska samlas i de nedre delarna av operationsområdet. Blir vätskemängden besvärande tappar vi den med en tunn nål.

• Känselbortfall: Känseln runt ärret blir alltid nedsatt, ibland i upp till ett år efter operationen. Det beror på att de tunna känselnerverna i huden skärs av under operationen, dessa växer ihop relativt snabbt, men det kan ta upp till ett år.

• Ärr: Ärret är alltid rosa till rött och hårt under de tre första månaderna. Därefter bleknar och mjuknar det. Efter nio månader brukar det vara knappt synbart. Om ärret blir för brett eller synligt går det alltid att korrigera med en enkel operation i lokalbedövning, det ingår i priset bukplastik utförd på Citadellkliniken.

 

citadellkliniken-img

Övre eller Nedre Bukplastik?

 

Bukplastik Övre

I vissa fall återgår inte huden på magen till sin ursprungliga storlek efter en graviditet eller viktminskning. Detta beror på att huden tänjts ut extremt mycket i kombination med försämrad elasticitet. Samtidigt kan de raka bukmusklerna ha glidit isär och ej återtagit sitt ursprungliga läge, vilket leder till ökat midjemått. Detta kan ge upphov till eksem och andra funktionella besvär. Det kan också vara svårt att fina kläder som passar eller att delta i idrott och annan fysisk aktivitet då hudöverskottet kan vara i vägen. Ofta är det estetiska problemet också uttalat vid förslappad bukhud och ökat midjemått. I dessa fall kan en bukplastik återskapa den ursprungliga formen genom att strama upp hud och muskulatur. Via ett snitt från kanten av pubisbehåringen och ut mot höftbenen lossas huden från underlaget, överskottet tas bort och huden draperas om. Den raka bukmuskulaturen sys ihop och återfår sitt ursprungliga läge varvid midjemåttet minskar.

Operationen tar ungefär två timmar och görs under full narkos. Man kvarstannar på kliniken en natt. Hemgång kan då ske samma dag. Återbesök på mottagningen efter två veckor för kontroll och eventuell stygntagning.

Sjukskrivningstiden är fyra veckor och under denna tid har man en maggördel dag och natt.

I vissa fall går det att kombinera bukplastik med fettsugning, detta så länge endast omkringliggande områden fettsuges. Man bör alltså undvika fettsugning av magen samtidigt med en bukplastik för att undvika komplikationer, typ vätskeansamlingar.

 

Bukplastik Nedre

I vissa fall går det att kombinera bukplastik med fettsugning, detta så länge endast omkringliggande områden fettsuges. Man bör alltså undvika fettsugning av magen samtidigt med en bukplastik för att undvika komplikationer, typ vätskeansamlingar.I de fall endast huden i den nedre delen av buken är slapp och hängig kan det räcka med låg nedre bukplastik.

En nedre bukplastik kan också vara lämplig i de fall när man har ett indraget eller missprydande ärr efter t.ex. kejsarsnitt där huden ibland veckar sig och hänger över ärret. Vid denna operation sträcks och stramas huden i bukens nedre del upp.
Huden runt naveln och i bukens övre del påverkas inte vid en nedre bukplastik. Man kan inte heller sy ihop den raka bukmuskulaturen som minska midjemåttet. Operationen görs i lätt narkos och man kan lämna kliniken redan samma dag. Sjukskrivningstiden är ca. två veckor och under denna tid har man en maggördel.

Övriga frågor om Bukplastik

För fler frågor om själva ingreppet, om våra priser eller om ni vill boka en konsultationstid så kan ni kontakta oss enligt nedan.

Telefon 040 - 30 17 50, 0418-22 000
Telefontider mån-tor 08.00-19.00
Telefontider fredag 08.00-17.00

BOKA

För att boka konsultationtid kan du ringa oss på 0418-22 000 eller 
040-30 17 50. Du kan också hitta en tid och boka in dig själv. 

Observera att bokning på webben enbart gäller nybesök.

Välj Konsultationstider
Välj plats
Ange datum
Välj en konsultationstid som passar dig:
Visa fler tider
Tyvärr finns det inga lediga konsultationstider på det angivna datumet.
Fyll i dina uppgifter
Förnamn *
Efternamn *
ÅÅMMDD-XXXX *
E-post *
Telefon *
Meddelande
Bekräfta din bokning*

* Samtliga bekräftade bokningar till plastikkirurg debiteras med 500 kr